• 27 kwietnia 2024

Jak się dowiedzieć, czy nietolerancja pokarmowa jest prawdziwym powodem twoich objawów?

Ostatnia aktualizacja 10 KWIETNIA 2018 r.

Czy doświadczasz wzdęć, przyrostu masy ciała, bólów brzucha, bólów głowy, zmęczenia lub zespołu jelita drażliwego i nie możesz dowiedzieć się dlaczego? Być może doświadczasz nietolerancji pokarmowej. W końcu są one powszechne u około 75% populacji. Wierz lub nie, ale nawet zdrowe pokarmy, takie jak warzywa z rodziny psiankowatych, mogą powodować takie objawy.

Co to jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa, znana również jako nadwrażliwość pokarmowa, występuje wtedy, gdy nasz organizm nie jest w stanie strawić określonego pokarmu. W reakcji na ten pokarm, organizm może wykazywać różne objawy, takie jak pokrzywka, wzdęcia, bóle brzucha, katar, kaszel, migreny i inne podobne reakcje. Reakcja może pojawić się w ciągu kilku godzin lub dni i trwać przez jakiś czas. To może sprawić, że naprawdę trudno jest się zorientować, co się dzieje, a także bardzo frustrujące.

W reakcji na nietolerancję pokarmową możemy również doświadczać niepokoju, depresji, drażliwości, a nawet bezsenności. Zmęczenie i ospałość również mogą być wywołane przez wrażliwość. Choroby skóry, takie jak egzema, mogą być również reakcją na wrażliwość pokarmową. Może się dziać naprawdę wiele!

Warto również wiedzieć, że nadwrażliwość pokarmowa to nie to samo, co alergia, mimo że obie te dolegliwości są wywoływane przez spożywanie określonych pokarmów. W przypadku reakcji alergicznej, reaguje układ odpornościowy. W przypadku nadwrażliwości lub nietolerancji pokarmowej, zazwyczaj reaguje tylko układ pokarmowy, a nie odpornościowy. Mamy więc do czynienia z dwiema różnymi reakcjami.

Jakie pokarmy wywołują reakcję?

Technicznie rzecz biorąc, możemy mieć nietolerancję/wrażliwość na każdy pokarm. To, co może wywołać reakcję u jednej osoby, może być zupełnie nieszkodliwe dla innej, i odwrotnie. Najczęstsze produkty spożywcze, które mogą wywołać reakcję to:

    Produkty mleczne Produkty zawierające gluten Fasola Kapusta Żywność modyfikowana genetycznie Kukurydza Jaja Soja Orzechy z drzew orzechowych (jak migdały, pekany, orzeszki piniowe itp.) Warzywa psiankowate (zwykłe ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan, przyprawy z papryki) Cytrusy Drożdże

Co powoduje rozwój nietolerancji?

Jedzenie zbyt dużej ilości jednego pokarmu może spowodować rozwój nietolerancji na ten pokarm. Niewystarczająca ilość zdrowych bakterii w jelitach może prowadzić do zespołu nieszczelnego jelita, związanego z nadwrażliwością pokarmową. Wiele różnych czynników może spowodować zachwianie równowagi. Na przykład, niektóre infekcje, częste stosowanie antybiotyków lub innych konwencjonalnych leków, śmieciowe jedzenie, jak również czynniki psychologiczne mogą prowadzić do braku wystarczającej ilości zdrowych bakterii.

Czasami może nam brakować enzymu, którego nasz układ trawienny potrzebuje do strawienia danego pokarmu. IBS i zatrucia pokarmowe również mogą wywołać taką reakcję. Nawet czynniki psychologiczne mogą prowadzić do reakcji przypominającej nietolerancję pokarmową. Dodatki do żywności w wielu artykułach spożywczych na rynku mogą również wywołać nietolerancję. Zmaganie się z tym stanem może być bardzo stresujące i może zaszkodzić zdrowiu również w inny sposób.

Częste reakcje na pokarm, którego nasze ciało nie toleruje, mogą prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego. Jest to stan zapalny, który utrzymuje się przez dłuższy czas, a my chcemy go wyleczyć. Przewlekły stan zapalny może prowadzić do wielu innych schorzeń, w tym raka, a także powodować przyrost masy ciała. Pozwalając nasze ciała pozostają pod takim stresem jest naprawdę nie jest dobre dla niego.

Jak wykonać test na nietolerancję pokarmową?

DIY sposobem na sprawdzenie nietolerancji pokarmowej jest przeprowadzenie diety eliminacyjnej. Jednym ze sposobów, zalecanych przez Naturopatycznego Lekarza Natashę Turner, jest unikanie pokarmów, które są częstymi wyzwalaczami przez 14 dni i jedzenie dobrze. W ten sposób wyniki, czy nasze objawy ustąpią czy nie, mogą ujawnić, czy w ogóle istniał przypadek nietolerancji pokarmowej.

Świetnym sposobem na śledzenie tego, co się dzieje, jest prowadzenie dziennika żywieniowego. Zasadniczo zapisujesz wszystko, co zjadłeś i wypiłeś oraz jak się po tym czułeś. W ten sposób możesz łatwiej i dokładniej zauważyć pewne tendencje lub czynniki wyzwalające.

Jeśli chcesz, możesz również wykonać badanie krwi. Wiele osób ma jednak wątpliwości, czy jest ono rzeczywiście dokładne. Według wielu stowarzyszeń zawodowych, nie ma wystarczających danych, aby to udowodnić, a czasami wyniki nie mają sensu. Brytyjska Fundacja Alergii zaleca zamiast tego dietę eliminacyjną + dzienniczek, najlepiej przy wsparciu lekarza rodzinnego.

Co możemy zrobić, aby tego uniknąć?

Możemy pomóc naszym ciałom, dbając o ich dobre samopoczucie. Możemy zapewnić im zbilansowaną dietę, zwracać uwagę na wszelkie oznaki, które nam pokazują, zarządzać stresem i ograniczać go oraz unikać palenia/alkoholu. Możemy również upewnić się, że spożywamy różnorodne pokarmy, aby nasze ciała nie nabawiły się nietolerancji z powodu zbyt częstego kontaktu z nimi. Pomocne może być również unikanie zbyt częstego stosowania medycyny konwencjonalnej.

Nietolerancja pokarmowa nie musi trwać wiecznie i może zmieniać się co roku; czasami nawet detoksykacja naszych jelit może załatwić sprawę. Przy niejasnych, a jednak tak realnych objawach, może to być trudne do przetworzenia. Niełatwo jest też wprowadzić zmiany, zwłaszcza że czasami nasze ciało ma ochotę na te same produkty, które wywołują chorobę! Jednak zrozumienie, dlaczego wprowadzając te zmiany pomożemy naszemu organizmowi, może zmotywować nas do podjęcia kroków, których potrzebuje nasze ciało!

Odnośniki: https://www.sciencebasedmedicine.org/igg-food-intolerance-tests-what-does-the-science-say/ https://patient.info/health/food-allergy-and-intolerance https://www.allergyuk.org/food-intolerance/identifying-your-food-intolerances https://patient.info/health/food-allergy-and-intolerance https://www.chatelaine.com/health/diet/uncover-your-food-sensitivities/ https://www.medicalnewstoday.com/articles/263965.php

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie z powodu prowizji, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej

Share :

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Może Cię zainteresować